تراکتور؛ یکی از ماشینآلات پرکاربرد در کشاورزی
اغلب کشاورزان کارهای مزرعه را با استفاده از ماشینآلات کشاورزی انجام میدهند. دراینبین، تراکتورها جزو رایجترین ماشینآلات هستند، زیرا کارهای متعددی را انجام میدهند. در واقع، میتوان با استفاده از یک تراکتور، فرایندهای مربوط به کاشت، داشت و برداشت انواع محصولات را انجام داد. همچنین از این نوع از ماشینآلات برای حمل بار و بکسل کردن، استفاده میشود. به این نکته توجه داشته باشید که بهعنوان یک راننده تراکتور، باید خطرات کار با این ماشین و ویژگیهای آن را بشناسید. در این مطلب، با نکات کار با تراکتور آشنا میشویم.

برای راندن تراکتور، باید کاملاً با آن آشنا باشید
در ابتدا، باید با نکات ایمنی کار با تراکتور آشنا شوید و لازمه این کار، مطالعه دفترچه راهنمای کاربر است (یک نسخه از آن باید همیشه در دسترس باشد). آشنایی با کابین و بخشهایی مانند گیجها، کنترلها و نشانگرها به شما کمک میکند تا در صورت بروز شرایط اضطراری، آمادگی کامل داشته باشید. در واقع، باید بتوانید تصمیم آگاهانه بگیرید و محدودیتهای تراکتور خود را بشناسید.
بخش دیگری از نکات کار با تراکتور، مربوط به نحوه سوار و پیادهشدن است. برای یک راننده تراکتور، لغزش و زمینخوردن بخشی از کار در مزرعه است، اما این موارد نیز قابل اجتناب هستند، البته این امر مستلزم دانستن نکات ایمنی میباشد. لازم به ذکر است که بهترین راه برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی، این است که همیشه سهنقطه تماس (مثلاً دودست و یک پا) را حفظ کنید، روی گلولای قدم نگذارید و کفش مناسب بپوشید.

فراگیری نکات کار با تراکتور الزامی است
تمام افرادی که از تراکتور استفاده میکنند، باید آموزشهای مناسب را ببینند. زیرا افرادی که نمیدانند چگونه از تراکتور به طور ایمن استفاده کنند، در معرض خطرات بسیاری هستند که میتواند شامل آسیب رساندن به خود یا دیگران باشد. آموزش باید شامل آشنایی با خطرات و کنترلها، رویههای مزرعه و همچنین نحوه استفاده ایمن از تمام وسایل موردنیاز برای تکمیل کارهای مزرعه شود.
هنگام نصب وسایل، اپراتورها در معرض برقگرفتگی قرار میگیرند. زیرا بخشی از کار آنها اتصال و جداسازی اجزائی است که متصل به برق هستند. همچنین بخشی از نکات کار با تراکتور به شناسایی سیستم هیدرولیک اختصاص دارد. زیرا بروز هرگونه نقص برای شیلنگهای متصل به این سیستم، باعث ازکارافتادن سیستم هیدرولیکی تراکتور میشود. توجه داشته باشید که فقط باید بر اساس دستورالعملهای سازنده سیستم هیدرولیک را تعمیر کنید.
شفت PTO، یکی دیگر از اجزای مهم تراکتور است که میتواند باعث بروز خطرات فراوان شود. بر طبق گزارشات، عدم آشنایی با این قطعه باعث بسیاری از صدمات جدی شده است. در اغلب مدلها، شفت PTO در قسمت عقب تراکتور یافت میشود و از موتور تراکتور برای نیرو دادن به ابزارها یا تجهیزات مختلف استفاده میکند. خود این شفت دارای بخشهای چرخشی است. ازاینرو، هنگامی که به لباس، مو، جواهرات و ... گیر میکند، با شدت به اطراف میپیچد. یک اپراتور ماهر و آموزشدیده میداند که باید محافظ مناسب را قبل از استفاده نصب کند و همچنین در صورت نیاز، آن را بررسی یا تعمیر کند.
خطرات کار با تراکتور از آنچه که فکر میکنید، بیشتر هستند
صدای موتور تراکتور بسیار زیاد است و اگر کابین آن عایق صدا نباشد، راننده در معرض مشکلات شنوایی قرار میگیرد. در واقع، سروصدای زیاد عاملی است که قرارگرفتن مداوم در معرض آن، میتواند منجر به ازدستدادن شنوایی بهصورت دائمی شود. البته این مورد آنچنان محسوس نیست، اما همچنان میتواند در درازمدت مضر باشد. اگر با تراکتوری کار میکنید که کابین ندارد یا کابین آن عایق صدا نیست، باید به نکات کار با تراکتور توجه کنید و از محافظ شنوایی مانند گوشگیر استفاده کنید.

نکات کار با تراکتور در زمینهای ناهموار
هرگونه تغییر در مرکز ثقل تراکتور میتواند خطرناک باشد. ذکر این نکته نیز مهم است که در اغلب مدلها، نقطه تعادل تراکتور درست جلوتر از صندلی اپراتور و در بالای محور عقب قرار دارد. از سوی دیگر، مواردی مانند شیب، ناهمواری یا لغزندگی زمین میتوانند احتمال ازدستدادن کنترل را افزایش دهند، بهویژه در شرایطی که تجهیزات جانبی به تراکتور متصل هستند.
آیا میدانستید هنگام عبور از شیبها احتمال واژگونی تراکتور وجود دارد؟
درحالیکه اکثر تراکتورهای مدرن مجهز به محافظ و کمربند ایمنی هستند، تغییر جهت ناگهانی یا رفتن به بخشهای نرمتر زمین میتوانند بر پایداری آنها تأثیر بگذارند. شیبها نیز میتوانند مرکز ثقل تراکتور شما را تغییر دهند و منجر به واژگونی آن (به پهلو یا عقب) شود.
به ظرفیت تراکتور توجه کنید
یکی از مهمترین نکات کار با تراکتور، این است که نباید بهغیراز راننده، کسی سوار تراکتور شود. زیرا این کار مسافر را در معرض ضربههای غیرمنتظره قرار میدهد و برای راننده داخل کابین نیز خطراتی به همراه دارد. در واقع، سرنشینان میتوانند عامل برهمزدن تمرکز راننده باشند و یا به طور تصادفی اختلالی در کار تراکتور ایجاد کنند.
تنها زمانی میتوانید اجازه ورود به تراکتور را به دیگر افراد بدهید که یک صندلی با محافظ مناسب و برای سرنشین اضافی در تراکتور وجود داشته باشد یا راننده تحت آموزش باشد. کودکان اغلب جذب ماشینآلات بزرگ میشوند. در نتیجه، همیشه بهعنوان بخشی از رویه راهاندازی، محیط داخل و اطراف تراکتور را بررسی کنید تا فردی یا کودکی داخل یا اطراف تراکتور نباشد.
نکات کار با تراکتور در جادهها
قبل از بردن تراکتور خود به یک جاده عمومی، باید مطمئن شوید که اجازه انجام این کار را دارید و تراکتور شما تمامی الزامات قانونی را برآورده میکند. البته باید خودتان نیز آن را آماده کنید. آمارهای جهانی نشان میدهند که هرساله، بهویژه در فصل برداشت، تصادفات متعددی در جادههای عمومی، بین وسایل نقلیه مسافربری و تراکتورها رخ میدهند.
از عوامل مؤثر در این تصادفات، میتوان بهسرعت و دید اشاره کرد. در واقع، یک تراکتور بسیار کندتر از یک وسیله نقلیه مسافربری حرکت میکند. ازاینرو، بدون هشدار دادن به سایر رانندگان با علائم مناسب، این امکان وجود دارد که یک وسیله نقلیه از پشت با سرعت بالا به تراکتور نزدیک شود و با آن برخورد کند. در نتیجه، بهعنوان راننده تراکتور، باید مراقب وسایل نقلیه مسافربری باشید، در صورت امکان از مسیر خارج شوید و به آنها، اجازه عبور بدهید.

از نکات کار با تراکتور و دیگر ادوات کشاورزی غافل نشوید
اگر در مزرعه خود، با ماشینآلات و تجهیزات کشاورزی کار میکنید، باید این نکته را بدانید که رعایت ایمنی یکی از الزامات کار با این ابزار است. از سوی دیگر، آموزش نقشی کلیدی در حفظ سلامت کشاورزان و راهاندازی ایمن تجهیزات دارد. در نتیجه، مجموعه پارس آرای کوهستان در کنار عرضه ماشینآلات و تجهیزات کشاورزی، بخشی را به آموزش نکات کار با تراکتور اختصاص داده است.
